Creatie van handleidingen

Duidelijke handleidingen op basis van beeldtaal

Recornect ontwikkelt en levert mediawanden (geavanceerde beeldschermen met software) die hun klanten plaatsen in omgevingen voor kwetsbare mensen in een crisissituatie. Deze mensen zitten in hechtenis of in (psychiatrische) zorgsituaties waar zij zich kunnen herwinnen en herstellen. De mediawanden, die bestand zijn tegen o.a. agressie, helpen hen daarbij, bijvoorbeeld door persoonlijke foto’s en video’s op een veilige manier aan te bieden.

Recornect heeft drie typen mediawanden die in een installatieframe worden geplaatst. Voor het plaatsen van de installatieframes wilden zij handleidingen laten maken. In plaats van uitgebreide, tekstuele beschrijvingen, hebben we de informatie omgezet in een beeldtaal op basis waarvan onze ontwerpers een geïllustreerde handleiding hebben gemaakt.

De klantvraag

Het installeren van de installatieframes voor de mediawanden gebeurt op locaties door heel de wereld, vaak door monteurs en installateurs ter plaatse. Uit de praktijk van Recornect blijkt dat deze vakmensen vaak niet (goed) lezen en al snel zelf interpreteren hoe ze iets moeten prepareren en monteren. Uitgebreide teksten zouden daarom niet werken. Toch wilde Recornect een handleiding aanbieden die snel en heel duidelijk de minimale vereisten voor het monteren van de installatieframes duidelijk zouden maken.
De vraag was om een heldere beschrijving te maken waarmee monteurs aan de slag kunnen.

Onze aanpak

Nadat wij goed hebben geluisterd hoe de montage van de installatieframes en mediawanden in zijn werk gaat, wat de kritische randvoorwaarden zijn, en waaraan de voorbereidende werkzaamheden moeten voldoen, hebben we een korte beschrijving per handeling gemaakt. Ook hebben we met een ervaren monteur van Recornect gesproken. Hij kon vanuit praktijkervaringen vertellen tegen welke fouten en problemen hij aanloopt, als hij de mediawanden op locatie gaat installeren. Met behulp van de korte beschrijving per installatiestap konden we de ontwerper/illustrator van bondgenoot The MindOffice instructies geven om de handelingen zo gedetailleerd en nauwkeurig mogelijk in een beeld te vatten. Met enkele korte teksten en afmetingen bij de illustraties lukte het ons om in 6 stappen de voorbereidende montagehandelingen voor de installatieframes uit te leggen.

Het eindresultaat

Toen van alle type mediawanden de illustraties voor de installatieframes gereed waren, heeft de ontwerper deze zes beelden in een handzame folder verpakt. Deze folders – elke mediawand zijn eigen folder – hebben we in een digitale als drukklare versie aangeleverd. Van de Cowin Play leverden we ook een Engels- en Duitstalige variant op. Recornect kan de digitale folder naar hun klanten opsturen of deze laten drukken en bij de installatieframes voor de mediawanden meesturen.