PBM’s aan en gaan met die banaan

Soms brengen projecten je op bijzondere plekken

Zo ook deze opdracht voor het vakblad E&W Installatietechniek om een artikel te schrijven over industriële woningbouw, met de focus op prefab woningen. Op een vroege dinsdagochtend meldde ik mij bij het Experience Center van Daiwa House Modular Europe in Montfoort voor een bijzondere rondleiding.

Experience Center

Wat is een Experience Center zonder welkomstfilmpje. Gepositioneerd op een stip – ik mocht niet van m’n plek afkomen – startte mijn interview kandidaat de video. Een spektakel van beeld, geluid en licht kwam op me af als een kudde wilde gnoes. De visuele verrassing, afgespeeld vanaf een ‘puck’ op een tafel, vertelde de geschiedenis van Daiwa op een manier die ik nog nooit eerder had gezien. Voor een paar minuten bevond ik mij midden in de geschiedenis en visie van het bedrijf.
 
Het Experience Center op zichzelf was een bron aan informatie waar iedere journalist blij van wordt. Kant-en-klare units met geprefabriceerde woningen gaven een inkijkje in het kunnen van Daiwa. Als kers op de taart kregen fotograaf en ik een rondleiding door de fabriek. Daar waar de magie plaatsvindt. Daarvoor tuigden we onszelf op met diverse veiligheidsmaatregelen waaronder werkschoenen, veiligheidshesje en oordoppen.
Wat voor buitenstaanders lijkt op chaos blijkt bij nadere inspectie een georganiseerde mierenhoop te zijn.

Puzzelstukjes op z'n plek

Geen fabriekshal bleef onontdekt. Hoewel ik tijdens het interview vooraf al antwoord had gekregen op al mijn vragen, vielen de puzzelstukjes tijdens de rondleiding echt op z’n plek. Waar ik eerder enkel van hoorde, zag ik nu in het echt. Betonvloeren werden gestort waar ik bij stond, wanden werden voorzien van elektriciteit en leidingen terwijl in een andere ruimte de al opgeleverde ruimtes een frisse laag behang kregen. Wat voor buitenstaanders lijkt op chaos blijkt bij nadere inspectie een georganiseerde mierenhoop te zijn. Iedereen weet wat ‘ie wanneer moet doen.

Onderdompelen

Dit soort opdrachten geven mij als journalist en tekstschrijver alle informatie die ik maar nodig kan hebben. En dat op de meest leuke manier die er is; door jezelf erin onder te dompelen. Het artikel over Daiwa House Modular Europe is terug te lezen in E&W Installatietechniek, editie november 2022.

Tekst: Laura Timmermans (Tekstschrijver/Journalist bij Stijlmeesters)