Hoe organiseer ik mijn gedachten tijdens het schrijven?

Orde vinden in de chaos

Soms weet je niet hoe je moet beginnen, soms kom je juist om in de ideeën. Dit kan zo extreem zijn dat er lichtelijke of volledige chaos ontstaat in de tekst die je schrijft. De woorden vliegen van hot naar her en niemand begrijpt nog wat je bedoelt. De rode draad is nergens te bekennen. Stop dan even met wat je doet en lees dit blog. Hierin geven we een aantal handige tips om jouw wirwar aan ideeën weer te ordenen.

Door de bomen het bos nog zien

Door de bomen het bos niet meer zien, ligt altijd op de loer wanneer veel verschillende gedachten het lijken over te nemen. Waar de natuur chaos veroorzaakt, kan ze ook zorgen voor een oplossing bij het ordenen ervan. Spinnen geven ons namelijk hét hulpmiddel om alles weer op een rijtje te krijgen; een web. In een zogenaamd ‘woord-web’, ook wel bekend als een mind map, noteren we in het midden het hoofdonderwerp. Dit is waar we het primair over willen hebben. Daar omheen ontstaat een heel netwerk aan zijstraten die we later kunnen gebruiken.

Los van het overzicht dat we hiermee creëren, helpt het om de hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Maar pas op voor een welbekende valkuil: te veel informatie in je web. In dat geval streven we namelijk het principe van een geordend overzicht van alle informatie voorbij. Houd het kort en bondig. In de tekst die we gaan maken, hebben we ruimte genoeg om tot in detail uit te weiden.
Maak van bijzaken eens hoofdzaken, zo krijg je meer inspiratie

Van onbelangrijk naar hoofdonderwerp

In de zoektocht naar orde in de chaos zullen we een heleboel, of misschien iets minder, bijzaken noteren in ons spinnenweb. Dat overzicht is handig, maar kan ook voor meer verwarring zorgen. Want welke onderwerpen krijgen wel een plek in het artikel of blog en welke niet?
Heb je er al eens over nagedacht om van sommige bijzaken hoofdzaken te maken en ze een eigen spotlight te geven? Ook dat is een voordeel van een word web; je krijgt spontaan nóg meer inspiratie.

Knippen en plakken

Soms betekent zo’n mind map het begin van een lang creatief proces. We bepalen het onderwerp en de subonderwerpen, we gaan schrijven, schrappen, nog eens lezen, herschrijven. Maar als jij nu zelf aan de slag wil, hoe orden je dan jouw gedachten tíj́dens het schrijven? Simpel, wijk niet af van het ‘woord-web’. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook daar zijn trucjes voor:
  1. Maak de mind map op de ouderwetse manier, met pen en papier.
  2. Knip de delen uit het web die je wil gaan gebruiken in je artikel of blog.
  3. Leg ze voor je neer zodat je ze continu ziet én noteer ze in het document waarin je je tekst gaat schrijven. Tadaa! Je tussenkoppen zijn al klaar.
  4. Noteer een paar steekwoorden onder iedere tussenkop. Ze geven je de houvast en richtlijnen bij de specifieke ontwerpen waarover je wilt schrijven.
Vanuit de kernwoorden die we nu hebben bepaald, ontstaan vervolgens goede zinnen. Binnen no time hebben we een goedlopend en, belangrijker nog, een goedgeordend artikel.

Kom je er toch niet helemaal aan uit, dan helpen wij je graag verder. Wij creëren de beste webteksten, artikelen, korte en wervende teksten, video’s en social media-campagnes. Daarnaast behoren ook contentmanagement, contentstrategie en contentmarketing tot onze specialiteiten.