Een technische tentoonstelling op het water

De Global Mercy

Vandaag is het zover, mijn eerste (kleine) reis in dienst van Stijlmeesters. Met mijn neus in de boter vallen, zo noem ik dat. We gaan namelijk naar Antwerpen waar we voor een artikel een bezoek brengen aan het ziekenhuisschip ‘de Global Mercy’. Dit doen we voor het vakblad E&W Installatietechniek. Samen met Rob rijden we naar de haven van Antwerpen waar dit indrukwekkende schip ligt. Hier hebben we afgesproken met loodgieter Marcel Eveleens, die het schip van boven- tot benedendeks kent. Er is geen plek waar Marcel niet is geweest op dit schip. Maar voordat we het schip konden bezoeken, gingen er wat activiteiten aan vooraf.

Aan boord klimmen

Bij aankomst in de havens was het even zoeken hoe we bij het schip konden komen. Niet dat we niet konden zien waar we moesten zijn, want door de omvang was het schip van veraf zichtbaar. De navigatie bewees zijn waarde en zo kwamen we bij de juiste ingang terecht. Bij de slagboom vertelden wij dat we voor het schip kwamen en konden doorrijden. We parkeerden de auto op de kade, vlak voor het schip waardoor we makkelijk aan boord konden klimmen. Letterlijk klimmen! We gingen een flinke trap op die zorgde dat ik bij de laatste treden als een hijgend postpaard aankwam.
Ik bedacht me ineens dat op deze plek straks misschien wel honderden mensen worden geholpen die het niet zo breed hebben als ik.

Tour du Global Mercy

Toen we eenmaal waren doorgelaten, werden we ontvangen door Marcel. Hij is de afgelopen maanden bezig geweest met reparaties op het schip. Wat mij erg bijbleef uit het verhaal dat hij vertelde, is dat de kranen verkeerd om waren gemonteerd. Warm en koud water zitten hier anders, wat niet erg handig en zelfs gevaarlijk is voor alle mensen die aan boord van het schip wonen en werken. We liepen door lange gangen waar we geregeld stopten om te zien wat voor installaties er allemaal op zo’n schip zitten. Aandachtig achtervolgde ik Marcel en Rob met mijn camera in de aanslag. Vanuit de keuken, waar we de heerlijke geur van eten roken, liepen we door naar het dek met de ziekenhuisbedden. Terwijl ik de kamers binnenliep, bedacht ik me ineens dat op deze plek straks misschien wel honderden mensen worden geholpen die het niet zo breed hebben als ik. Dit was voor mij een moment waarop ik besefte hoe goed ik het heb, hier in Nederland.
Bij het vervolg van onze rondleiding heb ik mijn aandacht zo goed mogelijk erbij gehouden om alle informatie die Marcel vertelde in me op te nemen. Zo zijn we in de machinekamer geweest en hebben we een systeem gezien dat zout water in zoet water kan omzetten. Iets waar ik eigenlijk nog nooit van heb gehoord en nog nooit bij heb stil gestaan. Voordat we aan het einde van onze tour kwamen, kregen we nog een ruimte te zien waar de kinderen op het schip hun schoollessen volgen. Indrukwekkend dat daar allemaal rekening mee is gehouden. Toch zijn dit soort aspecten op dit schip meer dan normaal voor de bemanningsleden. Uiteindelijk zijn we nog even op het bovenste dek geweest waar de kinderen buitenspelen. Je zal maar een bal over boord schieten; die ben je dan voor altijd kwijt. Maar ook daar is aan gedacht! Rondom de speelplaats zijn netten geplaatst zodat zo’n bal niet overboord kan.

Een dag om nooit te vergeten

Na ongeveer anderhalf uur heb ik enorm veel geleerd en gezien. Een schip dat als ziekenhuis dient, een school voor 50 tot 60 kinderen aan boord, een ‘van zout-naar-zoetwatersysteem’ en zoveel andere nieuwe technische installaties waarvan ik nog nooit heb gehoord. Ben je ooit in de gelegenheid een bezoekje te brengen aan dit schip, dan kan ik dit zeker aanraden. Een technische tentoonstelling op water, zou ik het willen noemen.

Tekst: Marco Pijper (content creator en videomaker bij Stijlmeesters)