Waarom zijn wervende vacatureteksten niet voldoende?

Door Stijlmeesters Woensdag 24 februari 2021
Waarom zijn wervende vacatureteksten niet voldoende?

Met een sterk werkgeversmerk vervul je sneller vacatures

De monteur of technicus die jij zo hard nodig hebt, zit niet thuis op jouw bericht te wachten. Was het maar zo simpel. De techneuten die jij zoekt, zitten nog op school of werken elders. Misschien willen zij wel bij jouw bedrijf werken, maar daarvan zal jij hen moeten overtuigen. En dat doe je niet door het plaatsen van een ‘standaard’ vacature in de lokale krant of op een vacaturesite.

De mensen die jij zoekt en die jouw bedrijf zoeken, zal je eerst enthousiast moeten maken. Enthousiast voor het werk dat je aanbiedt, voor jouw bedrijf en misschien ook wel voor jouw bedrijfscultuur. Niets moet, maar het helpt enorm wanneer je investeert in het creëren van een sterk werkgeversmerk. En daar is meer voor nodig dan een pakkende tekst in je vacature of een plek op je website waar alle vacatures staan.

Werknemers als ambassadeurs

Een van de beste manieren om je als werkgever te profileren, is door je huidige werknemers in te zetten. Natuurlijk zorg jij allereerst dat je vaste krachten graag bij jou werken en dat ook willen uitdragen. Daarmee zijn zij jouw belangrijkste ambassadeurs. Zij kunnen potentiële collega’s vertellen wat werken bij het bedrijf leuk maakt. Zij kunnen ook als geen ander uitleggen wat het werk inhoudt en hoe de bedrijfscultuur is. Laat die collega’s aan het woord; laat hen op een authentieke manier daarover vertellen. Dat is vaak een bijzonder goede tactiek. Eventueel kun je werknemers een beloning in het vooruitzicht stellen als je door hun inspanning nieuwe collega’s vindt. Of maak er met z’n allen een ‘game’ van.

Zorg dat je eigen website representatief is

Vervolgens zal je op jouw website een helder beeld moeten schetsen van het type bedrijf dat je bent en wilt zijn. Het eerste wat jij doet, als iemand zich aanbiedt, is een kijkje nemen op internet; LinkedIn, Facebook. Wie is die persoon? Maar het eerste wat zo’n kandidaat doet, is een kijkje nemen op jouw website. Bij wat voor bedrijf ga ik werken, en lijkt het me wat? Bekijk eens met de ogen van een buitenstaander of jouw website geschikt is om potentiële werknemers ‘te ontvangen’. Zou je zelf, als je voor het eerst op jouw website komt, in ‘vuur en vlam’ raken om bij jullie bedrijf te solliciteren. Kortom, is jouw website representatief maar ook hip, snel en up-to-date?

Zet je bedrijf open voor kandidaten

Gebruik de omvang van je bedrijf als een pré. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen om verschillende redenen voor mensen aantrekkelijk zijn (doorgroeimogelijkheden, gezelligheid of zelfstandig werken). En heb je wel eens aan een ‘open-huis’ gedacht; een dag of enkele dagen per jaar waarop mensen kunnen binnenlopen om met jouw bedrijf kennis te maken. Zeker voor studenten is dit een aantrekkelijke manier om zich te oriënteren. Met een goed gemikte campagne, en via de juiste kanalen en opleidingen, is het mogelijk om veel nieuwsgierige jongeren te lokken.

Personeelswerving is als dating

Uiteindelijk gaat het erom dat jouw bedrijf als aantrekkelijk(st)e werkgever te boek staat. Dat lukt niet (alleen) met een goede vacaturetekst of een vacature die boven in de zoekresultaten staat. Bekijk je personeelswerving als dating. En iedereen begrijpt dat het om meer gaat dan een vlotte babbel. Het helpt, als je een vlotte babbel hebt, om de aandacht te trekken, maar uiteindelijk komen mensen bij je werken vanwege de ‘inhoud’: jouw merk als werkgever. Wat maakt jou een werkgever waar ik me als werknemer veilig voel, waar ik me kan ontwikkelen, waar ik me niet snel verveel, waar ik collega’s heb die interessant zijn. Wil jij aan de slag om jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever neer te zetten, dan zijn dit de belangrijkste onderdelen:
·       Zichtbaarheid – vertel wie je bent en laat zien wat je doet
·       Duidelijke basis - werk met een representatieve website en huisstijl
·       Heldere visie - draag uit waar jouw inspiratie vandaan komt
·       Inlevingsvermogen - laat zien dat je weet wat medewerkers belangrijk vinden
·       Eigenheid - zoek een originele, authentieke aanpak die bij jouw bedrijf past|

Werken aan een effectieve aanpak

Werken aan een sterk merk, waarmee je nieuwe mensen aantrekt, hoeft ook niet meteen groots en met een enorm budget te starten. Heb je behoefte aan een aanpak waarmee je een aantrekkelijk werkgeversmerk wordt, dan denken wij graag met je mee. Prik een datum voor een vrijblijvende afspraak met ons en wij helpen je om die aanpak op te stellen en uit te voeren!


Volgend bericht Vorig bericht