Hoe maak ik goede videocontent met mijn smartphone?

Door Stijlmeesters Donderdag 25 augustus 2022
Hoe maak ik goede videocontent met mijn smartphone?

Vandaag de dag is het bijna niet meer weg te denken; het maken van video’s met je smartphone. De smartphone is steeds geavanceerder en er is steeds meer mogelijk als je video’s wilt maken. Daarom gebruiken wij de smartphone ook steeds vaker om onze klanten te helpen. Verschillende apps zorgen dat we net dat stukje extra professionaliteit kunnen brengen en accessoires zorgen voor die gave beweging of mooie invalshoek van waaruit je filmt. In deze blog vertellen wij je hoe wij betere en professionelere video’s kunnen maken met een smartphone en wat we daarvoor gebruiken.
 
Natuurlijk maakt het niet uit wat voor smartphone je hebt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zijn toestel en kan zo aan de slag. Het is wel zo dat sommige toestellen voorlopen op anderen en daardoor iets beter van kwaliteit zijn. Maar niet getreurd, zelfs dan komen deze tips goed van pas, en kan eventueel ook jij het optimale uit je smartphone halen. Je kunt zelf snel beginnen met het maken van professionelere videocontent, of je vraagt of wij je willen helpen.
 
Een goede app
Op een smartphone kun je natuurlijk gebruikmaken van de standaard camera, die prima te gebruiken is voor het maken van een leuke video. Bijvoorbeeld voor je website of social media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Als je écht professioneler aan de slag wil, kun je beter met een app als Filmic Pro werken. Filmic Pro is, zoals je op internet kunt lezen, ‘de meest geavanceerde bioscoopvideo-camera.’ En daar valt niets tegen in te brengen, het is gewoon echt een hele goede app. Voor deze app betaal je 16,99 euro, en dat is echt de moeite waard. Met de vele functies kun je net als bij een systeemcamera veel dingen zelf regelen. Bijvoorbeeld de lichtinval, verschillende lenzen binnen je telefoon (Ultra Wide, Wide en Telelens - als je smartphone hierover beschikt), stabilisatie, resolutie, frames per seconde aanpassen en de audio goed afstemmen.   
 
Audio
Een video zonder geluid is als een tennisser zonder tennisracket. Je weet net als ieder ander dat een tennisser zonder racket niet veel voor elkaar bokst… voor elkaar tennist natuurlijk. Een video met goed geluid maakt een video een stuk professioneler en is een trigger om te blijven kijken. Goed geluid is soms nog belangrijker dan goed beeld. Met geluid breng je de boodschap indringend over op je kijker. Met beeld versterk je wat er wordt gezegd.
 
Om goede audio onder een video te plaatsen kun je gebruikmaken van verschillende tools voor je smartphone. Er zijn twee opties die je gemakkelijk kunt toepassen op je smartphone. Dit zijn een richtmicrofoon en een lavalier microfoon. Een richtmicrofoon is vaak handig om te gebruiken als je omgevingsgeluid wilt opnemen. Erg handig dus als je op vakantie gaat en een mooie reisvideo wilt maken van de plekken waar je komt. Een lavalier microfoon is handig als je óf alleen voor de camera staat en een vlog opneemt óf wanneer je een interview afneemt. Voor een interview heb je wel een uitgebreide set nodig met 1x een ontvanger en 2x een zender, zodat je ook jezelf kunt opnemen bij het stellen van vragen. Dit is uiteindelijk makkelijk bij het monteren van je video, maar daar komen we later op terug. 
 
Stabilisatie
Voor het filmen van mooie en vloeiende beelden, kun je gebruikmaken van een aantal accessoires. Een van die accessoires is een statief of Tripod. Deze zorgt voor extra stabiliteit tijdens het filmen en daarmee stabieler beeld. Zo maak je professionelere beelden, het verschil is meteen zichtbaar!
 
Voor de meest vloeiende beelden komen we uit bij de gimbal. Je kunt hiermee snel schakelen en bewegen. Voor smartphones zijn er verschillende gimbals ontworpen die jou en ons ondersteunen bij het maken van professionele beelden. Wij werken graag met een gimbal, om dan we dan heel gemakkelijk van de ene beweging naar de andere kunnen overgaan terwijl de camera altijd recht en stabiel blijft. Daarmee vergemakkelijken we het fotograferen of filmen enorm. Je kunt zo’n gimbal zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt. 
 
Montage
Wanneer al het beeldmateriaal is geschoten, kun je beginnen aan de montage. Er zijn ook verschillende manieren om dit te doen. Je kunt gebruikmaken van de klassieke programma’s zoals Adobe Première Pro of Final Cut Pro. Er zijn ook (laagdrempelige) apps waarmee je kunt monteren. Enkele apps die je kunt gebruiken zijn Capcut, Kinemaster en Magisto. Laad je materiaal maar in, in een van deze apps en monteer jouw video! Zie je het zitten om zelf aan de slag te gaan, gebruik dan een of meerdere van onze tips. Verwacht je dat het jou (te) veel tijd kost, kom dan gerust bij ons. Wij kunnen je zeker helpen. En afhankelijk van het doel en de uitgebreidheid van de video, zijn de kosten zeer acceptabel.


Volgend bericht Vorig bericht