Het stikstofprobleem is geen nieuws

Door Stijlmeesters Dinsdag 13 april 2021
Het stikstofprobleem is geen nieuws

‘Stikstof legt bom onder formatie’ kopten de kranten in de dagen na de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn rigoureuze maatregelen nodig om de stikstofuitstoot te verminderen. Eén zo’n maatregel is een forse inkrimping van de veestapel, maar onder andere VVD en CDA willen geen kleinere veestapel. Dus hoe komen de partijen daaruit? Toen ik het nieuws las, was ik in gedachten meteen terug in het kantoor van “stikstofhoogleraar” Wim de Vries van de Wageningen University & Research (WUR), die we interviewden voor TVVL Toekomst & Trends. 

Zijn officiële titel is hoogleraar Milieusysteemanalyse met de leerstoel ‘Integrale stikstofeffectanalyse’. In maart 2020 interviewden Rob en ik hem aan de WUR. Wim de Vries is ook meteen één van de laatste personen die ik een hand gaf als begroeting, want een paar dagen later kondigde Rutte de intelligente lockdown af. We spraken Wim de Vries voor een lang interview in het magazine Toekomst & Trends van TVVL; kennispartner in de technologiesector. Toekomst & Trends geeft een overzicht van actuele, technische ontwikkelingen en het begeleidt het TVVL-jaarverslag. Het magazine had vorig jaar het thema ‘Energie voor de toekomst’. Rob en ik spraken de hoogleraar over de gevolgen van de energie- en voedselproductie voor stikstofverliezen naar lucht en water. 

Brandnetels

Eén van de leuke dingen van ons werk, is dat we via alle interviews en de research voor artikelen best wel veel te weten komen. Via prof.dr.ir. Wim de Vries weet ik dus ook dat het stikstofprobleem eigenlijk geen nieuws is, maar al 40 jaar speelt in Nederland. In de meeste beschermde natuurgebieden in Nederland is meer stikstof dan het natuurgebied aankan. Stikstof maakt de grond zuur, wat een onbalans in voedingsstoffen in de grond veroorzaakt. Bepaalde planten die van stikstof en zure grond houden, zoals brandnetels, gaan andere planten verdringen. Door dat tekort aan bepaalde planten komen veel insecten, vogels en andere dieren weer in gevaar. En dat is dan nog maar één heel negatief gevolg van een te veel aan stikstof. 

Minder vlees

‘Welk pad zie je richting CO2-neutrale landbouw in Nederland?’, vroegen Rob en ik de hoogleraar. Daar kon hij vrij kort over zijn: “CO2-neutrale landbouw vraagt natuurlijk iets van zowel de landbouw als van de samenleving. De helft minder vlees eten bijvoorbeeld, en bereid zijn meer te betalen voor eten. We moeten het aantal dieren reduceren. De grote hoeveelheden lachgas en methaan die vrijkomen bij de veeteelt vormen een zeer forse bijdrage aan de uitstoot van broeikasgas. We moeten als Nederland onder andere gaan bedenken in welke mate we hier nog intensieve landbouw willen hebben, en waar.”

Formeren

Ok, duidelijk. En dan is nu de beurt aan de partijen om te gaan bedenken hoe zij de stikstofuitstoot willen verminderen. Ik weet wel iemand in Wageningen waaraan onze politici, in elk geval die van VVD en CDA, stikstof-advies kunnen vragen. En zoals De Vries al zei: het stikstofprobleem is niets nieuws. Laten we er dan ook voor zorgen dat het onderwerp niet meer in het nieuws hoeft te verschijnen.

Groene onderwerpen

Bij Stijlmeesters werken we veelvuldig en met plezier aan producties en communicatieprojecten rondom ‘groene’ onderwerpen. We vinden het leuk maar we hebben ook met z’n allen veel kennis van duurzaamheid, de energietransitie en innovatie in de bouw, de techniek en al het andere dat bijdraagt aan een betere wereld. Ben je nieuwsgierig naar het artikel dat we schreven na het interview met Wim de Vries? Lees het verhaal hier. Ben je zelf op zoek naar schrijvers of andere specialisten om jouw communicatieproject uit te voeren, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door Stijlmeesters' Nicole Carlier


Volgend bericht Vorig bericht