Een kijkje in de toekomst van de woningrenovatie

Door Stijlmeesters Woensdag 22 juli 2020
Een kijkje in de toekomst van de woningrenovatie

Sinds oktober 2016 maakt Leo deel uit van het Stijlmeesters-team. Als tekstschrijver en vakbladjournalist schrijft hij veel: persberichten, projectbeschrijvingen, nieuwsberichten, (vakblad)artikelen en websiteteksten. Verder leent hij zijn creatieve brein voor input bij nieuwe communicatieprojecten en maakt hij met zijn bijzondere gevoel voor humor zijn collega’s aan het lachen. Voor de diverse opdrachten gaat hij ook geregeld op pad, in dit geval voor een interview op locatie voor het vakblad E&W Installatietechniek van opdrachtgever Techniek Nederland.

“Om half zeven gaat de wekker die mij elke ochtend opnieuw een hartverzakking bezorgt. Op mijn stoel ligt mijn nette kleding al klaar; vandaag ga ik iemand op locatie interviewen en naast een gedegen voorbereiding vind ik dan ook een professionele uitstraling belangrijk.

Rail away
Het bedrijf waar mijn interview plaatsvindt, bevindt zich in Lemelerveld, een klein plaatsje in Overijssel. Omdat ik nog geen eigen auto heb, maak ik de reis van het pittoreske Pijnacker naar het landelijke Lemelerveld voornamelijk over het spoor. Het laatste stukje van de reis kan ik gelukkig meerijden met fotograaf Vincent Hartman, die de foto’s maakt die bij het artikel worden geplaatst.

Ploeterende praatjesmaker
Ruim tweeënhalf uur beslagen brillenglazen en een benauwend mondkapje later arriveer ik op station Heino, waar Vincent al op mij staat te wachten. Na een hartelijke begroeting tussen de ‘plaatjesmaker’ en de ‘praatjesmaker’ zijn we klaar om richting de locatie van het interview te rijden. Helaas denkt een lege accu van de auto daar anders over; de praatjesmaker moet bewijzen dat hij niet allen goed kan lullen, maar ook kan poetsen (of beter gezegd: duwen). Mijn eerste fysieke inspanning van de dag is gelukkig niet voor niks. De motor slaat na een aantal moeizame meters aan en twintig minuten later staan we op de plek van onze bestemming.

Blik op de toekomst
Werk aan de winkel! Zodra ik op locatie ben gaat de spreekwoordelijke knop om en probeer ik zo veel mogelijk informatie in mij op te nemen. We zijn vandaag te gast in een fabriek waar de mensen aan de toekomst van duurzame woningrenovaties werken. Het bedrijf doet dit in samenwerking met andere partijen in een fabriek die – op termijn – jaarlijks 25.000 kant-en-klare onderdelen van de fabrieksband laat rollen voor duurzame woningrenovaties. De fabriek in Lemelerveld is het prototype van deze fabriek, waar de initiatiefnemers via innovaties een proces ontwikkelen dat deze enorme jaarlijkse productie mogelijk moet maken.

Rondleiding
Om een goed beeld te krijgen bij deze ontwikkeling, staat behalve het interview ook een rondleiding in de fabriek op het programma. Ik laat mij verbazen door de slimme oplossingen die in deze overdekte fabriekshal worden toegepast, waardoor de productie van deze fabrikant nu al sneller, slimmer, duurzamer én goedkoper verloopt. Grote machines die door de computer worden aangestuurd staan door de hal verspreid, waar elke stap in het productieproces een eigen fysieke plek heeft. Boven elke locatie hangt een scherm dat onder meer weergeeft hoeveel tijd een team nog heeft om hun stap in het productieproces af te ronden. Ik laat alle beelden goed op mij inwerken en vuur tijdens de rondleiding al vragen af op degene die ik zo ga interviewen. Hoe meer informatie ik heb hoe beter het artikel wordt!

Vragenvuur
Als de rondleiding erop zit, begint het vragenvuur pas echt. Ondanks de vele indrukken van vandaag is het belangrijk om juist nu nog even scherp te blijven; het interview is namelijk het moment waarop ik antwoorden moet vinden op de meest belangrijke vragen die de lezers van mijn toekomstige artikel hebben over dit project. Terwijl de geïnterviewde mij vragen beantwoordt, typ ik meteen mee op mijn laptop. Zo hoef ik de antwoorden later niet meer uit te werken op basis van een geluidsopname of haastig opgekrabbelde steekwoorden.

Afsluiter
Aan het einde van het interview wisselen de fotograaf, de geïnterviewde en ik nog even onze kaartjes uit. Het is soms handig om nog even contact op te nemen met de betrokken partijen, bijvoorbeeld als er tijdens het uitwerken van het artikel nog aanvullende vragen opborrelen. Nadat de auto van de fotograaf in één keer start, geeft hij mij een lift naar station Heino, alwaar de terugreis aanvangt. Eenmaal thuis kijk ik glimlachend naar de nog gesloten gordijnen, die ik ‘s ochtends in mijn haast om op tijd te vertrekken ben vergeten opzij te trekken. Moe maar voldaan laat ik mij op de bank vallen.”

Benieuwd naar meer verhalen van andere Stijlmeesters collega’s? Er volgen meer Stijlmeesters stories, houd onze website en social media in de gaten!


Volgend bericht Vorig bericht