Een blog over blogs

Door Stijlmeesters Maandag 29 augustus 2022
Een blog over blogs

Dus jij wil dat het publiek aan je lippen hangt. Dat ze keer op keer terugkomen voor meer. En dat ze jou zien als een expert in jouw vakgebied? Pak je pen en papier – ehm, tekstverwerker – dan maar, want in deze blog leggen we uit hoe jij een perfecte blog schrijft en zo de lezers aan je bindt. 
 
We verwachten overigens niet dat je een literair meesterwerk schrijft of het volgende Boekenweekgeschenk. Het gaat erom dat deze tips je helpen bij het creëren van een vlot leesbaar blog, artikel of andersoortige tekst. Deze richtlijnen zijn precies dat; richtlijnen, geen verplichtingen. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. Iedereen kan het, ook jij! 
 
Tip 1) Schrijf zoals je praat
Oké, schrijf niet precies zoals je praat, want dat is raar. Alle stiltes, eh’s en uhm’s laten we achterwege om het stuk leesbaar te houden. Wat we vooral bedoelen is dat je schrijvend niet ineens afwijkt van je gewoonlijke taalgebruik. Het hoeft niet deftig en chic te zijn. Een tekst moet vooral begrijpelijk zijn. Gewone zinnen en woorden zijn al gek genoeg. Toch blijft aandacht voor taalregels en structuur onverminderd belangrijk. 
 
Tip 2) Schrijf alsof niemand er iets van weet
De onwetende lezer is vanaf nu je doelgroep. Vaktermen en jargon begrijpen alleen diegene die al bekend zijn met het onderwerp. Jouw tekst moet niet alleen leesbaar, maar ook begrijpelijk zijn. Er bestaan twee manier om te checken of iedereen jouw verhaal begrijpt. De eerste is door na het afronden ervan afstand te nemen. Ga wat anders doen. Loop een rondje, vouw de was op, maak de badkamer schoon. Als je later met een frisse blik terugkeert, zie je zelf al snel of er nog informatie ontbreekt of dat je te moeilijk taalgebruik gebruikt. Ten tweede raden we je aan om iemand anders, die helemaal niks of bijna niets heeft met het onderwerp, de tekst te laten lezen. Begrijpt hij of zij het verhaal? Dan is je artikel klaar om te publiceren.
 
Schrijftips zouden geen schrijftips zijn zonder uitzonderingen. Schrijf je bijvoorbeeld voor een specifieke branche dan mag je ervan uitgaan dat je doelgroep enige kennis van zaken heeft. 
 
Tip 3) Kort, maar niet te
We hebben hier niet over crop tops, rokjes of kapsels, maar over de lengte van je woorden, zinnen en uiteindelijk de complete tekst. Pak er een willekeurig schrijfadvies of journalistiek boek bij en je komt gegarandeerd iets tegen over kort en bondig formuleren zonder herhalingen. Overbodige informatie en langdradige uitweidingen over een onderwerp vermijd je liever. Maar in sommige gevallen werken een extra verduidelijking en een herhaling bij het begrijpen van de boodschap. 
 
Tip 4) lang en kort in de mix
Zoals bij alles in het leven, draait het bij geschreven boodschappen ook om balans. Wissel lange en korte zinnen af en creëer zo de perfecte mix. Dat zorgt voor een prettig ritme en voorkomt dat jouw tekst leest als een boek voor kleuters. 
 
Tip 5) Dat ene woord kennen we nu wel
Deze schrijftip bestaat eigenlijk uit twee delen. Er is namelijk niks zo vervelend als een paar keer achter elkaar hetzelfde woord lezen. We juichen het gebruik van synoniemen dan ook toe. Via synoniemen.net ontdek je soms woorden waarvan je het bestaan niet af wist – of niet dagelijks aan denkt - maar die wel exact hetzelfde omschrijven als dat ene woord dat je al vele keren gebruikte. Op ishetb1.nl vertellen ze je zelfs of jouw woord of synoniem begrijpelijk is voor iedereen. Is dat niet het geval, dan krijg je gratis tips over welk term je dan kunt gebruiken.
Let er ook op dat je hetzelfde woord niet vlak achterelkaar gebruikt, om houterigheid in je tekst te voorkomen. Grijp in dat geval weer terug op synoniemen of andere manieren van verwijzen. Die, dat, welke, erin en andere verwijswoorden zijn daarbij – maar altijd met mate – een handig hulpmiddel.
 
Tip 6) Uitroeptekens, wees er zuinig mee!
Het nut van een uitroepteken? Nadruk leggen op een woord of zin! Maar overschat de kracht van deze simpele lijn met onderaan een punt niet. Gebruik je ‘m te vaak, dan kom je schreeuwerig over of verliest dit symbool z’n kracht. Ga er dus zuinig mee om.  
 
Tip 7) Taalfouten? Error!
Een no go in teksten zijn taalfouten. Bij echte taalpuristen haal je het bloed onder de nagels vandaan als een boodschap vol fouten staat. Daarnaast bestaat er een reële kans dat je lezers kwijtraakt en dat mensen je minder serieus nemen. 
 
Voor de wat mindere taaltovenaars onder ons bestaan er voldoende handige hulpmiddelen om je op weg te helpen. De website www.onzetaal.nl is een waar taalmekka en staat vol taaladviezen. En twijfel je toch nog aan de grammatica en spelling in jouw blog? Laat dan een vriend(in), familielid of kennis die heel goed is in taal je tekst nalezen. 
 
Tip 8) De titel zegt alles
Een titel zegt eigenlijk zoveel als; lees mij! Het is het eerste onderdeel dat jouw lezers tegenkomt. Maak je kop dus memorabel. Een gewaagde quote uit het artikel of een belofte, doen het bijvoorbeeld erg goed als titel. 
 
Tip 9) Trek het publiek naar je toe in de inleiding
Waar een pakkende quote in de kop werkt, raden we je af om hele anekdotes in een inleiding te verwerken. Houd het simpel. Voor veel mensen is het prettig om in de intro antwoord te geven op de 5 w’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en de h (hoe). De inleiding is in dat geval bijna een soort samenvatting en lokkertje van wat de lezer verderop in de blog kan verwachten. Binnen de inleiding benoem je de kern van je artikel, blog of verhaal. Nu is dit wel weer afhankelijk van de doelgroep en het onderwerp. 
 
Tip 10) Structuur is alles
Heb je ooit wel eens een artikel gelezen zonder witregels, tussenkopjes en alinea’s? Als je zo’n verhaal bent tegengekomen, weet je dat het voor geen meter leest. Een tekst heeft structuur nodig. Dat maakt ‘m leesbaarder. Alinea’s bijvoorbeeld hakken de tekst, zogezegd, in hapklare brokken. Met een leuke, catchy tussenkop boven een alinea houd je de lezer geboeid en trek je hem of haar verder de tekst in. 
 
Tip 11) Sluit netjes af
Doei! Dat zou je als afsluiter kunnen gebruiken, maar ik denk dat je lezer dan wat beduusd achterblijft. Een mooie slotzin, die duidelijk aantoont dat het artikel is afgelopen, is dan waarschijnlijk een stuk beter. Je kunt bijvoorbeeld een conclusie trekken of je kernboodschap herhalen. Een samenvattende zin of mooie quote van een interviewkandidaat kunnen een artikel ook goed afsluiten. 
 
Al met al kunnen we je nog veel meer tips geven over het schrijven van een goede blog of lekker lezend artikel, maar verlies vooral je eigen stijl niet uit het oog. Zie de bovenstaande tips als handvatten, niet als een checklist waar je per se elke keer aan moet voldoen. En heb je wat hulp nodig met je teksten? Dan staan we bij Stijlmeesters voor je klaar!


Volgend bericht Vorig bericht